Želdynai ir jų priežiūra

Paprastai, išvydę piktžoles savo sode, stengiamės jas kuo greičiau pašalinti. Tačiau ne visuomet verta skubėti - pastabus sodininkas, įvertinęs piktžolių įvairovę, apie sodą gali gauti nemažai naudingos informacijos.

Putinai priklauso sausmedinių (Caprifoliaceae) šeimai, kaip ir sausmedžiai, meškytės, veigelės ir dar beveik 50 augalų genčių. Visame pasaulyje auga virš 150 rūšių putinų - nuo Sibiro iki tropikų, o Lietuvoje turime tik vieną savaiminę jo rūšį - paprastąjį putiną. Kartais parkuose randama savaime plintančio sulaukėjusio sodinio putino krūmų.

Sode vyraujanti spalva yra žalia. Žalia spalva sodui suteikia vientisumo, išbaigtumo įspūdį, be to, ši spalva yra lyg fonas daugeliui kitos spalvos augalams. Tik žalumoje skendinčiame sode jausimės ramiai, bet pasigesime spalvų. Spalvingi, ryškūs ir kontrastingi dekoratyvinių augalų deriniai suteikia žaismingumo, linksmumo. Su žalia spalva kontrastuoja raudona. Raudona - stipri spalva. Jautresnius žmones ji gali net suerzinti. Sode raudona spalva neturėtų vyrauti (nebent rudenį), bet keletas raudonlapių augalų žalią sodą paįvairins. Yra gana daug raudonos spalvos atspalvių, todėl ir raudono pigmento turintys augalų lapai būna įvairių atspalvių: purpuriniai, mėlynai raudoni, rudai raudoni, oranžiniai raudoni, net juodai raudoni. Labiausiai paplitę purpuriniais bei rudai raudonais lapais dekoratyviniai augalai.