Želdynai ir jų priežiūra

Jei atkreipėte dėmesį į šį straipsnį, tikriausiai Jūsų sode jau auga šie įspūdingi, visame pasaulyje populiarūs dekoratyviniai augalai. O gal dar tik ruošiatės auginti rododendrus? Bet kuriuo atveju Jums turėtų praversti keletas patarimų, ko negalima ir ką privalu daryti, kad rododendrai sėkmingai augtų ir kasmet žydėtų. Rododendrus auginu jau daugiau kaip dešimt metų, todėl iš savo patirties galiu pasakyti, kad nebūtina besąlygiškai taikyti naujoves - kartais mūsų pačių praktiškai patikrinti būdai duoda kur kas daugiau naudos.

Paprastai, išvydę piktžoles savo sode, stengiamės jas kuo greičiau pašalinti. Tačiau ne visuomet verta skubėti - pastabus sodininkas, įvertinęs piktžolių įvairovę, apie sodą gali gauti nemažai naudingos informacijos.

Putinai priklauso sausmedinių (Caprifoliaceae) šeimai, kaip ir sausmedžiai, meškytės, veigelės ir dar beveik 50 augalų genčių. Visame pasaulyje auga virš 150 rūšių putinų - nuo Sibiro iki tropikų, o Lietuvoje turime tik vieną savaiminę jo rūšį - paprastąjį putiną. Kartais parkuose randama savaime plintančio sulaukėjusio sodinio putino krūmų.

Sode vyraujanti spalva yra žalia. Žalia spalva sodui suteikia vientisumo, išbaigtumo įspūdį, be to, ši spalva yra lyg fonas daugeliui kitos spalvos augalams. Tik žalumoje skendinčiame sode jausimės ramiai, bet pasigesime spalvų. Spalvingi, ryškūs ir kontrastingi dekoratyvinių augalų deriniai suteikia žaismingumo, linksmumo. Su žalia spalva kontrastuoja raudona. Raudona - stipri spalva. Jautresnius žmones ji gali net suerzinti. Sode raudona spalva neturėtų vyrauti (nebent rudenį), bet keletas raudonlapių augalų žalią sodą paįvairins. Yra gana daug raudonos spalvos atspalvių, todėl ir raudono pigmento turintys augalų lapai būna įvairių atspalvių: purpuriniai, mėlynai raudoni, rudai raudoni, oranžiniai raudoni, net juodai raudoni. Labiausiai paplitę purpuriniais bei rudai raudonais lapais dekoratyviniai augalai.

Mūsų krašto augalų prekiautojai kasmet įveža vis daugiau ir įvairesnių dekoratyvinių augalų rūšių, veislių ir kultivarų. Dažnai būna sunkoka atsirinkti iš tarpusavyje panašių formų ir kultivarų tinkamiausią konkrečiam sklypui augalą.

Trumpai apžvelgsime medelių ir krūmų naujoves, neseniai atkeliavusias ir pradėtas platinti Lietuvoje.

Puošniai žydintys krūmai yra vertingi, populiarūs ir plačiai auginami privačiose valdose bei visuomeniniuose želdynuose. Gausiai žydintys, išauginantys išraiškingus, stambius ar smulkesnius ryškios spalvos žiedus arba žiedynus krūmai žydėjimo metu yra puošnesni už medžius, todėl jais kartais pakeičiamos daugiametės gėlės.