Želdynai ir jų priežiūra

Dėl klimato kaitos mūsų žiemos trumpėja, o sniegą vis dažniau keičia lietūs ir šlapdriba. Tikra žiema - su šalčiais ir minusine temperatūra - ateina vis vėliau, o lapkritis ir gruodis dar lepina šiltesnėmis dienomis. Tokie orai vienus sodininkus džiugina, nes jie gali ilgiau padirbėti sode, kitus toks nepastovumas vargina: sunku nuspręsti, kokius augalų priežiūros darbus dar galima atlikti, o kokius dirbdami jau rizikuotume jiems pakenkti.

Viena aišku: darbų sezonas sode kasmet ilgėja. Jeigu prieš keletą metų visus augalų paruošimo žiemai darbus skubėdavome atlikti dar iki Vėlinių, tai dabar juos ramiai galime užbaigti iki Kalėdų. Lapkričio, netgi gruodžio mėnesiais, jeigu oro temperatūra yra aukščiau nulio, dar galima genėti kai kurių rūšių bei kultivarų dekoratyvinius medžius, krūmus, kai kuriuos vijoklinius augalus. Beje, genėjimas - itin svarbus dekoratyvinių augalų priežiūros darbas, tad šiame straipsnyje išsamiau aptarsime ne tik bendrus genėjimo principus, bet ir išsiaiškinsime, kuriuos augalus galima genėti žiemą ar jos pabaigoje.

Jei atkreipėte dėmesį į šį straipsnį, tikriausiai Jūsų sode jau auga šie įspūdingi, visame pasaulyje populiarūs dekoratyviniai augalai. O gal dar tik ruošiatės auginti rododendrus? Bet kuriuo atveju Jums turėtų praversti keletas patarimų, ko negalima ir ką privalu daryti, kad rododendrai sėkmingai augtų ir kasmet žydėtų. Rododendrus auginu jau daugiau kaip dešimt metų, todėl iš savo patirties galiu pasakyti, kad nebūtina besąlygiškai taikyti naujoves - kartais mūsų pačių praktiškai patikrinti būdai duoda kur kas daugiau naudos.

Paprastai, išvydę piktžoles savo sode, stengiamės jas kuo greičiau pašalinti. Tačiau ne visuomet verta skubėti - pastabus sodininkas, įvertinęs piktžolių įvairovę, apie sodą gali gauti nemažai naudingos informacijos.

Šiame straipsnyje jus supažindinsime su egzotiškais, greitai augančiais, dekoratyviais, ilgaamžiais vasaržaliais spygliuočiais - maumedžiais (Larix Mill.).
Pasak žinomo vokiečių dendrologo Gerd'o Krussmann'o, vidutinio ir šalto klimato zonose auga apie 10 maumedžių rūšių. Šis skaičius įvairioje literatūroje dažnai minimas didesnis, nes mokslininkai vis dar ginčijasi dėl kai kurių porūšių ir tarprūšinių hibridų priskyrimo ar nepriskyrimo kuriai nors maumedžio rūšiai. Lietuvoje gali augti ir žiemoti praktiškai visų rūšių maumedžiai, nes pavyzdžiui daūrinis, rusinis maumedžiai pakenčia -60 ºC ir didesnius šalčius. Daugiau kaip prieš 200 m. Lietuvoje pradėti auginti parkuose ir sodinti miškų medynuose europinis bei lenkinis maumedžiai, kiek vėliau - rusinis (seniau vadintas Sukačiovo) bei sibirinis maumedžiai. Nuo 20-to amžiaus į Lietuvos parkus, kolekcijas atkeliavo ir daugumos kitų rūšių bei veislių maumedžiai: plačiažvynis, daūrinis, kurilinis, japoninis, amerikinis. Dekoratyvinėje sodininkystėje daugiausiai kultūrinių veislių išvesta iš europinio ir japoninio maumedžių

Putinai priklauso sausmedinių (Caprifoliaceae) šeimai, kaip ir sausmedžiai, meškytės, veigelės ir dar beveik 50 augalų genčių. Visame pasaulyje auga virš 150 rūšių putinų - nuo Sibiro iki tropikų, o Lietuvoje turime tik vieną savaiminę jo rūšį - paprastąjį putiną. Kartais parkuose randama savaime plintančio sulaukėjusio sodinio putino krūmų.

Sode vyraujanti spalva yra žalia. Žalia spalva sodui suteikia vientisumo, išbaigtumo įspūdį, be to, ši spalva yra lyg fonas daugeliui kitos spalvos augalams. Tik žalumoje skendinčiame sode jausimės ramiai, bet pasigesime spalvų. Spalvingi, ryškūs ir kontrastingi dekoratyvinių augalų deriniai suteikia žaismingumo, linksmumo. Su žalia spalva kontrastuoja raudona. Raudona - stipri spalva. Jautresnius žmones ji gali net suerzinti. Sode raudona spalva neturėtų vyrauti (nebent rudenį), bet keletas raudonlapių augalų žalią sodą paįvairins. Yra gana daug raudonos spalvos atspalvių, todėl ir raudono pigmento turintys augalų lapai būna įvairių atspalvių: purpuriniai, mėlynai raudoni, rudai raudoni, oranžiniai raudoni, net juodai raudoni. Labiausiai paplitę purpuriniais bei rudai raudonais lapais dekoratyviniai augalai.

Mūsų krašto augalų prekiautojai kasmet įveža vis daugiau ir įvairesnių dekoratyvinių augalų rūšių, veislių ir kultivarų. Dažnai būna sunkoka atsirinkti iš tarpusavyje panašių formų ir kultivarų tinkamiausią konkrečiam sklypui augalą.

Trumpai apžvelgsime medelių ir krūmų naujoves, neseniai atkeliavusias ir pradėtas platinti Lietuvoje.

Puošniai žydintys krūmai yra vertingi, populiarūs ir plačiai auginami privačiose valdose bei visuomeniniuose želdynuose. Gausiai žydintys, išauginantys išraiškingus, stambius ar smulkesnius ryškios spalvos žiedus arba žiedynus krūmai žydėjimo metu yra puošnesni už medžius, todėl jais kartais pakeičiamos daugiametės gėlės.